Specialisten

Geen bloemtjes-dekbed en geen kattenbak in het zicht

Iedereen kent het wel als je decennia in eenzelfde huis woont. Je verzameling ansichtkaarten staat al jaren in de vensterbank en dat bloemetjes-dekbed slaapt zo lekker. Niets mis mee, het is immers jouw thuis. Als je echter tot verkoop overgaat, is het toch beter dat dekbed te vervangen en die kaarten mogen ook in een doos. Lastig? Voor veel mensen wel. Een stylist kan je daarbij helpen. 

‘Maak van uw thuis een huis’. Was dat niet andersom bedoeld? Het is het commentaar dat Suzanne Kommer (36) wel eerder kreeg op de tagline die ze onder Steengoed Styling heeft staan, haar eigen bedrijf in vastgoed styling. 

Ze legt het uit. “Wie zich ergens thuis voelt, creëert zijn of haar eigen plek met allerlei persoonlijke spullen. Dat is geweldig en dat moet ook. Wil je echter je huis verkopen, dan zit geen kijker en mogelijke koper te wachten op al dat wat persoonlijk is.”

Dat betekent dat het ‘thuis’ juist weer een huis moet worden, zodat kijkers zich erin kunnen verplaatsen. Die moeten zich erin zien wonen. Juist dan is Suzanne aan de beurt die daar haar vakkennis op los kan laten. “Bij het verkoopbaar maken van een woning moet je de pluspunten ervan benadrukken. Een mooie vloer moet zichtbaar zijn, een ruime kamer moet ook echt ruim voelen. En dus niet vol staan met heel veel spullen waar een koper niets bij te zoeken heeft.”

Het huis leek wel een museum

“Zo was ik eens in een woning die vol stond met potjes zand en steentjes die door de eigenaresse werden verzameld. Het leek wel een museum. De eigenaren waren verbolgen dat het huis nog niet was verkocht, stond al maanden te koop. Dan ga ik op een leuke manier duidelijk maken wat er aan schort. Ik ben dan heel eerlijk, maar kwets mensen natuurlijk niet. Die verzameling is prachtig, maar moet nou net niet op dit moment zichtbaar zijn. Die moet gewoon weg. Vier weken later was het huis verkocht.”

Het blijkt daarom opletten geblazen als je je woning te koop zet en zeker als er foto’s worden gemaakt. “Op presentatiefoto’s geen kattenbakken in het zicht, geen gekleurde dekbedden of een toilet met de klep open. Snap je? Je moet door de ogen van degene kijken die het huis komt bezichtigen. Dan wil je dat soort zaken niet zien. Wat je wel wilt is een aantal planten op een opgeruimd balkon of een mooie witte sprei over een bed.” 

Suzanne zou graag nog voordat de foto’s worden gemaakt in samenwerking met een makelaar  het huis op orde maken. Dan ben je dit soort zaken voor en gaat het in één keer goed. “Dan is een woning hotelklaar, zoals dat heet.”

Het gaat vooral om mensen

“Ik was jarenlang stewardess en toen er kinderen kwamen werkte ik op kantoor, sales-afdeling. Mijn creativiteit vroeg om meer en toen ben ik bij House of Kiki een opleiding tot vastgoed stylist gaan volgen. Inmiddels ben ik daar fulltime mee bezig. Het is een heel leuk vak omdat ik vooral met mensen te maken heb. Dat zou je misschien in eerste instantie niet denken, maar als je met woningen te maken hebt, heb je vooral met de mensen te maken.” 

“Na een gratis adviesgesprek, geven mensen mij de opdracht en ga ik met de woning aan de slag. Of dat mensen veel geld kost? Je kunt mij inhuren en dan ben je soms met een paar honderd euro klaar en verkoopt je huis echt stukken beter en sneller. Je kunt het ook niet doen en uiteindelijk, als je huis niet snel genoeg verkoopt, de verkoopprijs verlagen. Als je 25000 euro moet zakken in prijs, had je toch beter die 300 euro voor de styling kunnen investeren. Een simpele rekensom.”

Het gaat om het huis, zo werkt het

Suzanne is op verzoek de gastvrouw tijdens een open huizendag. “Heerlijk om mensen dan rond te leiden en ze de woning goed te laten zien. Daarmee voorkom je ook dat kijkers allerlei persoonlijke verhalen van verkopers moeten aanhoren. Dat gebeurt nog te vaak en dat hoort gewoon niet. Houd het bij de woning. En dat kan op een heel vriendelijke en doeltreffende manier. Daarmee is het heus een persoonlijke aangelegenheid, maar het gaat om het huis. Als je het koopt kun je er je thuis van maken. Zo werkt het.” 

Steengoed styling 

Wil je meer weten?

Vul onderstaand formulier in, dan nemen we zo snel mogelijk contact op.