Over Leiden

Kerngegevens

Aantal inwoners: 121.249
Oppervlak: 23
Website: www.leiden.nl

Algemeen

De stad ontstond als dijkdorp aan de voet van een kunstmatige heuvel aan de samenvloeiing van de Oude en de Nieuwe Rijn. In de oudste vermelding daarvan, omstreeks 860, werd het toenmalige dorp Leithon genoemd. In de op deze heuvel gelegen burcht zetelde aanvankelijk een leenman van de bisschop van Utrecht, maar de Burcht van Leiden kwam omstreeks 1100 in handen van de graaf van Holland. In die jaren begon op de zuidelijke Rijnoever de groei van het nieuwe Leiden. De graaf bouwde er zijn hof en stichtte er een kapel, de voorloper van de huidige Pieterskerk.

De gunstig gelegen nederzetting kreeg in 1266 bevestiging van de reeds eerder verleende stadsrechten en ontwikkelde zich met haar bloeiende lakennijverheid tot een van de grootste steden van het gewest Holland. De lakennijverheid was er binnengebracht door wevers uit Ieper, die in de 14e eeuw uit hun stad weggevlucht waren wegens de pest. In 1389, toen de bevolking tot ongeveer 4000 was gegroeid, moest de stad worden uitgebreid met het stadsdeel tussen Rapenburg (tevoren de zuidrand van de stad) en de Witte Singel

Cultuur

Leiden telt drie theaters. De Leidse Schouwburg op de Oude Vest, de oudste schouwburg van Nederland, geopend in 1705; de Stadsgehoorzaal aan de Breestraat en het LAK-theater.

Er zijn twee bioscopen en een filmhuis:

* bioscoop Trianon op de Breestraat
* Lido, Steenstraat
* Kijkhuis, Vrouwenkerksteeg

In het kader van het project "Dicht op de Muur" heeft stichting TEGEN-BEELD 101 gedichten op evenzoveel Leidse muren afgebeeld. Het gaat om uiteenlopende gedichten in vele talen, waarmee aandacht wordt besteed aan de internationaliteit van de stad.

Musea

Leiden herbergt een aantal belangrijke musea:

* Rijksmuseum van Oudheden
* Rijksmuseum voor Volkenkunde
* Naturalis - Nationaal Natuurhistorisch Museum; de op twee na grootste natuurhistorische collectie ter wereld, na het Smithsonian in Washington D.C. en het Natural History Museum in Londen
* Museum Boerhaave (wetenschapsgeschiedenis)
* Stedelijk Museum De Lakenhal (beeldende kunst en geschiedenis)
* Hortus botanicus Leiden, de oudste botanische tuin van Nederland
* SieboldHuis, de eerste wereldwijde Japan collectie

Evenementen

* Werfpop in juli
* Rembrandtfestival in juli, de geboortedag van Rembrandt.
* Leidens ontzet op 2 en 3 oktober
* Ontzettend Leiden het 'Noorderslag van de Randstad', meerdaags muziekfestival waarbij Leiden haar rijke muziekcultuur presenteert,
* Leids Film Festival
* De Leidsche Lakenfeesten begin juli
* Dichter Bij Jou organiseert een landelijk poƫziepodium (het hele jaar door) en de strijd om de titel 'Leidse Slamdichter' (in oktober en november)
* Leiden Swingt een muziekfestival met het accent op jazz, blues en rock'n roll, meestal in de derde week van januari
* EL CID-week is de jaarlijkse introductieweek voor eerstejaars studenten van de Universiteit Leiden, de Hogeschool Leiden en Webster University.
* Zomerjam is een Hip Hop evenement waarin alle elementen uit de Hip Hop Cultuur bij elkaar gebracht: Rap, Breakdance, Graffiti en Turntablism
* Leidse Draaiorgeldag wordt het tweede weekeinde van mei gehouden met eens in de vijf jaar (2013) een grote happening met meer dan 50 draaiorgels
* Straatmuzikanenconcours De Gouden Pet Nationaal concours waarbij meer dan 40 straatacts in het eerste weekend van juli wordt gestreden om de Gouden Pet en geldprijzen
* Rapenburgfestival in het laatste weekeinde van augustus is een groot cultureel festival met als main event het Rapenburgconcert op de vrijdagavond

Sport

Leiden heeft enkele teams of sporters aan de landelijke top. ZZ Leiden speelt in de eredivisie van het basketbal. Leiden is daarnaast een echte watersportstad met waterpolo en wedstrijdzwemmen bij De Zijl Zwemsport en LZ 1886. Ook kan er geroeid worden bij KSRV Njord en Asopos. De rugbyers van LRC DIOK hebben al meerdere landstitels gewonnen.

De Marathon van Leiden is een bekend sportevenement, dat sinds jaren in juni georganiseerd wordt. In Leiden is elk jaar een internationale atletiek wedstrijd: de Gouden Spike georganiseerd door Leiden Atletiek.

Sport en Recreatie

* Deze plaats is gelegen aan de Europese wandelroute E11, ter plaatse ook wel Marskramerpad geheten. De E11 loopt van Den Haag naar het oosten, op dit moment tot de grens Polen/Litouwen.
* In Leiden vond in 1978 de start van de Tour de France plaats, Jan Raas (Ned) won de proloog in Leiden en de eerste etapppe van Leiden naar Sint-Willebrord.
* In 2006 speelde het Nederlandse Davis cup team in Leiden om de plek in de Wereldgroep te behouden, Nederland verloor het duel van Tsjechiƫ met 1-4 en degradeerde naar de Europees/Afrikaanse zone.
* Tijdens het EK rugby voor dames in 2008 werd het terrein van LRC Diok uit Leiden gebruikt voor de trainingen van Spanje en de wedstrijden: Nederland-Schotland en Frankrijk-Wales.