Wandgrimeurs
Lokaal nieuws donderdag 31 augustus 2023

Oplevering nieuwbouw: zo werkt het

Heb je een nieuwbouwwoning gekocht en is de bouw afgerond? Dan is het tijd voor de oplevering! Nieuwbouw biedt vaak keuzes aan de koper in het bouwproces. Deze keuzes en afspraken worden bij de opleveringskeuring gecontroleerd.

Je gaat bij de oplevering van nieuwbouw dus door de gemaakte afspraken en werkzaamheden heen samen met de bouwer. Na deze keuring krijg je de sleutels. Maar hoe werkt dit precies en waar moet je op letten? Lees hier hoe de oplevering nieuwbouw te werk gaat.

Voorafgaand aan de oplevering van nieuwbouw

Na het kopen en bouwen van bijvoorbeeld nieuwbouw in Leiden, krijg je te maken met de oplevering. Nieuwbouw moet namelijk voldoen aan een aantal bouwkundige eisen en de afspraken die je met de bouwer gemaakt hebt. Voor dit officiële moment plaats vindt heb je vaak een vooroplevering of voorschouw.

Hierbij hoef je niet perse aanwezig te zijn, maar het kan handig zijn om alles vooraf te checken. Hierbij doe je namelijk al een extra ronde door je nieuwbouwwoning om te controleren of er gebreken zijn. De aannemer kan hiermee dan nog aan de slag voordat de definitieve oplevering van nieuwbouw plaatsvindt.

De definitieve opleveringskeuring

Een opleveringskeuring bij nieuwbouw vindt plaats als het huis klaar is om bewoond te worden. Deze keuring wordt gedaan omdat je voorafgaand aan de betaling en hypotheekverstrekking geen kans hebt gehad om het huis te bekijken. Je checkt bij een oplevering van nieuwbouw onder andere of water, elektra en de CV zijn aangesloten.

Ook is het verstandig om een bouwkundige mee te nemen tijdens de keuring. Deze kan kritisch naar het huis kijken of er bouwkundige gebreken aanwezig zijn. Indien dit het geval is wordt dit in het opleveringsrapport opgesteld waarbij de aannemer of bouwer van de woning deze gebreken binnen een bepaalde periode moet herstellen.

Wat je bij nieuwbouw moet controleren tijdens de oplevering

Om goed te kunnen controleren welke gebreken er tijdens een oplevering kunnen zijn is het handig om op onderstaande zaken te letten:

  • Kijk of alle kranen werken en het toilet goed doorspoelt
  • Let op beschadigingen aan kozijnen, deuren en ramen
  • Controleer of de elektriciteit en het hang en sluitwerk goed functioneert
  • Neem de meer en minderwerk lijst mee om alle afspraken na te lopen

Als sommige onderdelen lastig te controleren zijn door weinig licht of vuil, kun je dit in het keuringsrapport melden. Hier komen tevens alle opgemerkte gebreken in te staan. Dit rapport wordt bij nieuwbouw ook wel het proces-verbaal van oplevering genoemd.

 

Gebreken accepteren of weigeren

Het proces-verbaal van oplevering wordt na de keuring ondertekend, waarbij je verklaart dat de woning wordt aanvaard met uitzondering van de gebreken die geconstateerd zijn. Hiermee accepteer je dus dat er nog een aantal gebreken zijn. Na ondertekening heeft de bouwer 3 maanden de tijd om deze opleverpunten te herstellen.

Om deze afspraken kracht bij te zetten kun je 5% van de aanneemsom bij de notaris achter de hand houden. Dit geeft de aannemer een extra stok achter de deur om de gebreken tijdig te herstellen. Als het huis bij de opleveringskeuring nog niet bewoonbaar is kun je het ook weigeren. Hiermee moet de aannemer verder aan de slag voor een nieuwe oplevering nieuwbouw.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Leiden.

Aanmelden